Antibetyár III.

A korábbi években is nagy sikerrel futó interaktív bűnmegelőzési játék a lakosság számára izgalmas, ugyanakkor hasznos szabadidős tevékenységet nyújt és bűnmegelőzési szempontból célirányos és valódi hasznossággal bír. A játékban szereplő feladatok megoldásához, csapatmunka, logika, szükségeltetik a benne szereplő bűnmegelőzési ismeretek a vagyonvédelemmel kapcsolatosak (a trükkös lopásokra, kerékpár lopásokra, betöréses lopásokra, gépkocsi feltörésre vonatkoznak), kiemelt figyelmet fordítva az idősekre, hiszen a Kiskun Múzeumban csoportosan az ország minden részéről érkeznek idősek “múzeum túrára”. A játék 2019. január óta töretlen sikerrel fut, 2021-2022-ben is sok látogatót vonzott.

A tevékenység a BM-21-P-0048. pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.

Közösségépítő foglalkozássorozat

A foglalkozássorozat lényege, hogy alkalomról-alkalomra találkozzunk azokkal a fiatalokkal, akikkel a későbbiek során maradandó alkotást szeretnénk létrehozni. A közösségi létnek megtartó ereje van, ezért igyekszünk olyan fiatalokat bevonni. a programba, akik hátrányos helyzetűek, a családban hiányzik a megfelelő támogatás és akiknek egyfajta rendszerességet tudunk biztosítani a foglalkozások megszervezésével. A foglalkozás sorozatot Manyasz Erika színész, drámatanár vezeti,az élmény -és drámapedagógiai elemek mellett, a meseterápia eszközei is felhasználásra kerülnek. A program végén egy kisebb színpadi mű is bemutatásra kerül.

A tevékenység a BM-21-P-0048 pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.

Valaki lakik a város alatt II.

A nagysikerű “Antibetyár” című interaktív bűnmegelőzési játék ihlette a Móra Ferenc Művelődési Központ alatt elhelyezkedő pincerendszerben kialakított tematikus szabaduló szobák megépítését. A 2020-ban megnyílt 2 szabaduló szoba izgalmas helyszín, ahol a csapatban való együttműködés mellett, örömteli másfél órát töltenek el a fiatalok, a „kijutás” izgalmától vezérelve. A szobák bűnmegelőzési szempontból nagyon fontos kérdéseket dolgoznak fel. Az egyik a „Behálózva” címet viseli és az internet veszélyeit dolgozza fel, míg a másik a drogok, kábítószerek, játékszenvedély világából kalauzolja ki a játszókat. A pincerendszer kísérteties falai között kialakított szabaduló szobák lehetővé teszik azt, hogy a 14-18 év közötti fiatalok kilépjenek komfort zónából és valódi élmény alapú tanulásban legyen részük.

A tevékenység a BM-21-P-0048. pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.

Kamasztanból jeles – ÚJRATÖLTVE színházi előadás

A “Kamasztanból jeles” címet viselő színházi előadás egy három felvonásból álló, a fiatalokat leginkább veszélyeztető témaköröket feldolgozó program. A színészek, amatőr fiatalok, akik saját korosztályuknak játszanak a színház nyelvén, a drog veszélyei, az internet veszélyei és a kirekesztés, bántalmazás témakörökben. A közel másfél órás előadásra a közönség szervezett formában érkezik, általában középiskolás korosztály a célközönség, de a témák aktualitása miatt az általános iskolás korosztály is megszólítható. Az előadás igazi unikumnak számít, tekintettel arra, hogy nyíltan vállalja a középiskolások által olyannyira ismert témákat, mint a szexualitás, a drogok és a bántalmazás.

A tevékenység a BM-21-P-0048 pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.

„Élmény- és drámapedagógiai tábor”

A “Kamasztanból jeles” programelemünk nagy sikert aratott a középiskolások körében. Több mint 900 fiatal vett részt a programon 2018-19-ben, a kortárs segítő fiatalokkal vezetett osztályfőnöki órákon. A foglalkozásokon az internet veszélyeit valamint a kábítószerek és drogok veszélyeit mutattuk be a színház nyelvén, majd feldolgoztuk a látott jeleneteket. Emellett létrehoztunk egy olyan színházi jelenetet, mely a kirekesztés témakörét dolgozza fel a kisebbség szemszögéből. A három különálló jelenetet Szarvason 2020. februárban egy 5 napos élmény- és drámapedagógiai tábor keretében fűztük össze és élménypedagógiai játékokkal értük el a 23 fős csoport csapattá kovácsolódását. A táborban elkészült nagyszínházi előadást 2020. szeptember 8-án mutattuk be Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Művelődési Központban.


A tevékenység a BM-20-P-0008. pályázati azonosítószámú projekt keretén belül a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósul meg.